Historik

RAGGARHISTORIK


Åren går, 1961 fick Stockholm göra en ny bekantskap, Conny Svarten gjorde entre på stan.
Där fanns redan några raggare bl a Elaka Arne( som började 1959)Adde ,Biffen, Mange Knutte med flera.
I tidernas begynnelse fanns det inte fler än två stora gäng, Viktor cruisers och Franka drivers. Sin tillhörighet visade man med att ha en plåt med namnet fastsatt i bakrutan på bilen Conny tillhörde Victor cruisers.

14 år gammal skaffade Svarten sin första cheva en 56:a. Chevan kostade 200 kr.Morsan var inte glad när han stod utför porten varvade upp v8:an och erbjöd skjuts till jobbet. Det slutade alltid med att hon svärande tog tunnelbanan.
Det var inte bara bil som gällde för Svarten han körde även hoj, slutade i sidan på en lastbil 68:a efter det blev det bara bilar.

På den tiden åkte brudarna tunnelbana in till stan, satt vid muren och väntade på ragg. Idag får man snällt åka hem och hämta dem. De som inte har egna bilar vill säga, det är vanligare idag att de har det.
På den tiden gick man på bolaget efter klockan 18.00.därav alla galler för fönsterna idag.

Tillhållen var bl a Pråmen, Henrys Henrys låg vid skarpnäck , där är numera bostadsområde. Pråmarna låg vid söder mälarstrand och sedan vid alvik.
och Morsans.Se bild.


Bellmans (Roffe Johansson har bidragit med bilden)låg nedåt karlberg, brändes ner av raggarna själva som en protest för att det skulle rivas ca 69, kommunen skulle riva stället för att essingeleden skulle fram.Precis när elden började ta sig kände Svarten att det saknades något... Någo,t var tjejen han hängde ihop med just då. In i röken igen, där under en bänk låg hon ,upp på axeln och ut med en jävla fart. Brandkåren var där och ville släcka men vi rullade fram våra bilar så de stod i vägen, när de rullade ut slang högg vi av dem.Allt för att hindra släckning . Efter den sista festen och nerbränningen åkte vi ner till modshaket 4:an som låg nedanför norrlandsgatan, för att ta över lokalen ,det blev en våldsam sammandrabbning vilken raggarna gick segrande ur. Men inte utan skador, Kompisen(Har tyvärr glömt hans namn) Svarten körde Studebakern åt för kvällen fick ryggen uppskuren av en flaska bl.a.

Därefter fick vi ett ställe ovanför Enskede ridhus men det blev kortvarigt.

Klicka på next:Artikeln från mötet om lokalen 6/3-1969
(Roffe har bidragit även med denna artikel från tillfället)Slottet

Slottet såg dagens ljus, där höll vi till ca ett år.Svarten brukade stå i baren och servera, med sin Java apa på axeln, den apan var ett kapitel för sig,kan ju säga att han verkligen gillade alkohol. Rubriken i Expressen den 18 juli 1970 löd ”Raggarnas slottsbal”. ”Popmusiken ekade i slottsgemaken”, berättade artikeln. ”200 raggare drack, slogs och dansade i det gamla 1800-talsslottet.
De vimlade bland bilar och buskar i den vackra parken”.
Kungliga representanter lös med sin frånvaro, så för det celebra inslaget stod denna gång i stället ”Raggar-Morsan” Edith Jansson.
Raggarnas slottsbal Festdeltagarna firade att de äntligen hade fått en egen motorgård i form av just Tegelhagens herrgård.
Den nya motorgården låg avlägset nog att inte störa.
Raggarnas planer för herrgården inbegrep att göra om slottsmatsalen till bilverkstad, genom att slå ut en eller annan mellanvägg och knacka ut en ny port som infart på herrgårdens baksida.
På detta sätt skulle bilar kunna köra in i den gamla matsalen och köksutrymmena.
Året efter övertagandet härjades herrgården av en anlagd brand. Myndigheterna fann det då för gott att fullständigt riva byggnaden .

Efter slottet flyttades allt till Flaten. Ekstubben vaknade till liv, vilket idag är kultförklarat av raggarna.

Raggarundan i stan håller än idag, om än att vi efter 67 åker åt andra hållet. Sveavägen, Tegnérgatan och Birger-Jarlsgatan. Karavanen gick runt ett par varv varefter det vart samling oftast uppe vid stenkalles sen bar det av till andra städer för att göra dem osäkra oftast flera hundra raggare.
En episod från då:Svarten var ute och körde rundan en kväll som vanligt när en piketbil glider upp bredvid honom.
Eftersom alla i piketen utom en visste att han inte hade körkort skickade de ut rookien för att göra en koll.
Han tar fram en alcohol testare och ber Svarten blåsa i den för att kolla nykterheten.
Vad får han för svar?
Nej,blås du som är nykter.
Det tog två sekunder sen låg han på mage i piketen med handfängsel på väg upp till Kungsholmen.
Ingen humor där inte.
Kisspaus gjorde man och gör än idag vid 7-rummaren på Birger-Jarlsgatan. Muren som låg strax bredvid, morsans kiosk låg också vid muren .De är sedan många år borta, träden bakom muren blev också vattnade åtskilliga gånger. Käkade gjorde man i regel på Stenkalles Valhallaväg eller på Centrumbaren på norrlandsgatan ,finns inte kvar idag.

Lägger in en länk här till en sida som jag hittade på nätet
Handlar om "Raskravallerna" i Södertälje ,Juni 1977


Klicka på knappen:
1982 träffades Svarten och Lotta, ja vi hade redan stött på varandra ett antal gånger bl a på slottet men då kände vi inte varandra. Vi slog våra påsar ihop 1982(firar silver bröllop i år) sen delade vi vår tillvaro mellan 4 ungar, arbete och raggarliv. Var stöd medlemmar i Moonshine i många år och medlemmar i Old iron cruisers ett par år. År 2000 bestämde vi oss för att starta en egen klubb, Fnulade till en snygg logga och ett bra namn. Det blev The one and only v8 cruisers. Samlade ihop ett gäng likasinnade och körde igång. Idag är vi ca 35 västbärare som fortfarande har mycket skoj tillsammans. Våra 4 grabbar har vuxit upp och skaffat egna familjer, den yngsta går i våra fotspår. Han är ju mer eller mindre född i en raggarbil så steget till medlem var ju inte så långt. Vi har haft jäkligt mycket kul genom alla år och hoppas på att det fortsätter ett tag till, får väl varva ner när det är dags att plocka fram rullatorn. Men det lär dröja.

Ja det var lite raggar historia, det finns mycket mer minnen men det blir för mycket att skriva här.

Ha det bra, alla.
Raggen går.

Den 19/2-2017 förlorade jag min bäste vän och make Conny Svarten,han drabbades av svår cancer i Juni 2016 och i februari 2017 vann cancern.Jag saknar honom så ofattbart mycket.
Skrivet av Lotta.

Those were the days....

Invigning av nya motorgården 15/3-1972


Raggarna firar lucia på SlottetBellmans brinner

Klicka på next:


Lite bilder från slutet av 70-talet
från bl.a 7-rummaren och muren

Klicka på next:


Tord och RoffeLite Bagis nostalgi


Lägger in en länk från you tube,lite Raggar filmer och klipp

Raggare


räknare
besöksräknare